Strhttp://mama-idealna.blogspot.com/search/label/Dzie%C5%84%20po%20dniuony

sobota, 6 grudnia 2014

Pierniki - przepis uniwersalny

Przepis został zmodyfikowany przeze mnie i nadaję się zarówno na pierniki nadziewane jak i zwykłe. Ciasto można wykorzystać do robienia pierników i po 1 nocy w lodówce i po 2 tygodniach czy miesiącu.
Wychodzą z niego najlepsze pierniczki jakie jadłam. Na fotce choinki z masą lukrową, zwykłe pierniki i nadziewane powidłami. Robione z części ciasta z poprzedniego dnia, reszta ciasta czeka w lodówce do 20grudnia.


Składniki:
250g margaryny
2 jaja
400g miodu
1 kg mąki
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki cukru (niekoniecznie)
3 łyżeczki sody oczyszczonejszczyptasoli
1/3 szklanki mleka
1 opakowanie przyprawy korzennej (jeśli lubisz bardziej aromatyczne pierniki dodaj 2opakowania)
3-4 łyżki naturalnego kakao jeśli chcesz, aby pierniki były ciemne (ja nie dodawałam)

Sposób przyrządzenia:
Roztopioną margarynę miksujemy z cukrem pudrem, nadal ucierając dodajemy jajka, miód, mleko, kakao, sól, sodę, cukier. Przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawę korzenną i zmiksowane składniki i zagniatamy ciasto. Wsadzamy je w folię i chowamy do lodówki do czasu aż będziemy piec pierniki (minimum 5godzin).
Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na kawałki, wałkujemy na ok 3mm (dość cienko) i wykrawamy foremkami ciastka. 
Na choinki potrzebujemy gwiazdek lub kwiatuszków w kilku wielkościach (w Tesco plastikowe foremki-komplet ok.4zł :) ). Lukru użyłam gotowego, dodając cukru pudru.
Pierniki nadziewane - powidła powinny być gęste, jeśli takie nie są możemy je odparować w garczku na małym ogniu. Wycinamy ciastka, nakładamy na jedno powidła/marmoladę, zamykamy drugim i delikatnie ściskamy brzegi.

Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Ciastka - 6minut, pierniki nadziewane 8minut.

Jeśli pierniczki są zbyt twarde, a nie chcemy czekać aż zmiękną, możemy je zamknąć w pudełku z obranym jabłkiem :)
Choinki możemy zapakować w folię, przewiązać wstążeczką i wykorzystać jako słodki upominek :)

12 komentarzy:

  1. Dzięki za przepis - właśnie poszukiwałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli pierniczki z tego przepisu tak pięknie wyglądają jak te na zdjęciu to nic tylko zabierać się do roboty!
    Mam zamiar uwiesić na chince kilka sztuk :) Ale do choinki jeszcze daleko... teraz bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniczki będą dobre i na teraz i na później :) Polecam przepis :)

      Usuń
  3. Pierniczki wyglądają pięknie! Muszę się zmobilizować i za nie wziąść :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze chwilka jest do świąt więc nie ma pośpiechu :)

      Usuń
  4. Super wyglądają, może też się skusimy żeby takie upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te pierniczkowe choinki wyglądają wspaniale!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz :)